Rationeel-emotieve training (RET)

 

RET-vaardigheden kunnen de manier veranderen hoe iemand naar de wereld kijkt. U leert dat gedachten het gedrag negatief kunnen beïnvloeden en hoe u dit kunt herkennen en ombuigen. Deze vaardigheden kunt u toepassen bij uzelf, uw medewerkers en uw patiënten.

Leerdoel
  • Negatieve gedachtestijlen bij zichzelf, medewerkers en patiënten herkennen
  • Hinderende gedachten vertalen in helpende gedachten
  • Deze vaardigheden toe kunnen passen op eigen casuïstiek, volgens behoefte vermeld in een voorafgaande intake vragenlijst
  • Mits bijkomend oefenen, dit ook toe kunnen passen bij patiënten
  • De relatie tussen denken, voelen en handelen herkennen en inzetten
Inhoud

In uw rol als werkgever kunnen RET-vaardigheden van grote waarde zijn. Wilt u bijvoorbeeld altijd aardig gevonden worden? Dan vindt u het misschien lastig een medewerker ter verantwoording te roepen en ervaart u kritiek geven als bijzonder vervelend. Of u merkt dat een medewerker door zijn manier van denken niet goed in zijn vel zit, omdat hij denkt dat hij alles maar moet slikken.

In uw rol als huisarts kunt u dezelfde RET-vaardigheden toepassen. Misschien ondervindt u veel druk vanwege een veeleisende patiënt en denkt u dat u niet serieus genomen wordt. Of u denkt bij een lastige behandeling dat u niet genoeg weet en dat u dit zou moeten kunnen. Of u hebt te maken met een depressieve patiënt, die ervan is overtuigd dat hij niet waard is. Samengevat: u leert deze vaardigheden toepassen bij uzelf, uw medewerkers en uw patiënten. U doorbreekt vicieuze cirkels van elkaar bevestigende negatieve gedachten, emoties en gedrag. Hoe? Door veel te oefenen met RET-vaardigheden, in combinatie met verbeeldings- en ontspanningsoefeningen.

Praktische informatie

DoelgroepHid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie6 punten
KostenLeden € 325,- / Aios € 200,- / Niet-leden € 600,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480068 of 06-55567969.

Programma

Tijdens de workshop oefent u intensief met 5 negatieve gedachtestijlen:

  • fanatiek perfectionisme ("als het niet perfect is, is het niet goed genoeg")
  • liefdesjunkie ("mensen moeten mij aardig vinden")
  • Don Quichot ("mensen moeten steeds het goede doen")
  • verwend nest ("het leven is niet eerlijk")
  • de ramptoerist ("Murphy was een optimist").

U oefent de methodiek bij uzelf en collega's, maar ook bij nagespeelde werknemers. Speciale aandacht wordt besteed aan het gedachte-uitdagend interviewen (de Socratische dialoog). U zult onmiddellijk bij medewerkers en in andere omstandigheden hiermee aan de slag willen. We leggen ook de relatie met mindfulness, een recente variant.

Trainer(s)
Bijzonderheden

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Algemene voorwaarden LHV Academie 
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.