Huisvesting & praktijkstart

 
De komende jaren gaat er veel gebouwd worden in Amsterdam. De stad groeit. Dat betekent dat de vraag naar huisartsenzorg ook zal groeien. Hier is ruimte voor nieuwe praktijken en gezondheidscentra. Daarnaast staat er veel druk op de bestaande praktijken: de zorgvraag intensiveert, er is krapte in vierkante meters en de huisvestingskosten stijgen. In dit dossier hebben we veel praktische informatie bij elkaar gezet op het gebied van huisvesting en starten van een praktijk.

Dynamische online kaart huisartsenzorg
De Elaa, HKA en gemeente Amsterdam hebben een interactieve kaart ontwikkeld die op gebiedsniveau inzicht geeft in de behoefte aan huisartsen(zorg) de komende jaren. Ontwikkelingen als groei van de stad, pensionering van huisartsen en zorgvraag zijn in deze kaart opgenomen. Vanuit de kaart wordt een koppeling gemaakt naar de nieuwbouwplannen van de gemeente. Op deze manier kunnen geintresseerden zich oriënteren op nieuwe lokaties en een inschatting maken van wanneer deze beschikbaar komen. Ook bestaande praktijken kunnen met deze gegevens een inschatting maken over hun ruimtebehoefte in de (nabije) toekomst.

Belangrijk om te weten is dat de gemeente bestemmingen geeft aan gronden en panden, maar deze niet zelf ontwikkelt. Daarvoor moet u contact leggen met de projectontwikkelaar.   

Klik op de afbeelding als u de kaart wilt bekijken:

gebiedsontwikkeling kaart amsterdam

Als input zijn gegevens gebruikt uit de enquête die in augustus 2018 vanuit de Elaa aan alle huisartsenpraktijken is gestuurd. Heeft u de enquête niet ingevuld, maar wilt u uw praktijk wel graag terugzien in de online kaart? Of heeft u feedback? Vul dan dit formulier in. 

Stadsloods 
Voor bestaande lokaties is er de Stadsloods. De Stadsloods van de gemeente Amsterdam begeleidt partijen met bijzondere huisvestingseisen met het vinden van ruimte. Zij  werken aanvullend aan makelaars en kunnen u informeren over gemeentelijk beleid, regelgeving en ambities. De Stadsloods beschikt zelf niet over vastgoed, wel over een groot netwerk in de vastgoedwereld.

  • Op de website van de Stadsloods vindt u informatie over panden en organisaties die u wellicht verder kunnen helpen bij het vinden van ruimte. Zie: www.amsterdam.nl/stadsloods.
  • Wilt u een advies op maat, dan kunt u zich aanmelden als ruimtezoeker via het aanmeldformulier van de Stadsloods. Met het ingevulde aanmeldformulier heeft de Stadsloods uw zoekvraag goed in beeld en kan zij u laten weten wat ze voor u kan doen. 

Zie ook informatie over gebiedsontwikkeling in Amsterdam: 

Praktijkstart
Er komt veel kijken bij het beginnen of overnemen van een praktijk. De LHV heeft hiervoor een cursus en een handboek ontwikkeld. Ook is er een handig stappenplan vanaf 12 maanden voor de startdatum van de praktijk. Zie hiervoor het dossier praktijkstart van de LHV. Hierin staan ook handige doorverwijzingen naar oa. juridische zaken en LHV-bouwadvies.