Samenwerking met geestelijk begeleider bij palliatieve zorg

Centrum voor Levensvragen
 
Merkt u bij uw palliatieve patiënten dat u niet altijd kunt bieden wat u zou willen? Wordt u geconfronteerd met levensvragen en zingevingsvragen van patiënten in uw praktijk waar u het gevoel heeft met lege handen te staan? Weet u niet goed naar wie u uw patiënt kan doorverwijzen? Samenwerking met een geestelijk begeleider heeft wellicht meerwaarde. Bent u geïnteresseerd in een dergelijke samenwerking? Lees dan verder.

Bij een geestelijk begeleider of verzorger denkt u misschien allereerst aan een religieuze professional. Er bestaat echter ook geestelijke begeleiding op humanistische of algemene basis, voor mensen die geen gelovige achtergrond hebben, of geen affiniteit (meer) hebben met godsdienst.

In Noord-Holland bestaat het Centrum voor Levensvragen (CvL), gesteund door het Netwerk Palliatieve Zorg. Binnen het CvL zijn circa 35 geestelijk begeleiders beschikbaar voor o.a. Palliatieve zorg. U kunt hier meer lezen over het CvL.

In juli wordt een drietal focusgroepen georganiseerd over samenwerking tussen huisartsen, POH-GGZ en geestelijk begeleiders in de regio Noord-Holland. Tijdens de focusgroepen (met 12 personen) krijgt u de mogelijkheid op een ongedwongen manier kennis te maken met geestelijk begeleiders, casuïstiek uit uw eigen praktijk met hen te bespreken en bekend te raken met de werkwijze van het CvL. Tevens wordt een groepsgesprek gehouden over de mogelijkheden voor samenwerking.

Deze focusgroepen vinden plaats in het kader van een afstudeerscriptie aan de Universiteit voor Humanistiek van Charlotte Molenaar. Zij onderzoekt of huisartsen, POH-GGZ en geestelijk begeleiders samenwerkingsmogelijkheden zien en welke factoren van invloed zijn op hun samenwerking. Van deze scriptie zal een wetenschappelijk artikel worden geschreven. Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u terecht op deze website.

Wilt u deelnemen aan één van deze focusgroepen? Hieronder staan de data per regio vermeld. U kunt zich opgeven voor één van de focusgroepen, het liefst in uw eigen regio. Deelname is gratis.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Programma focusgroepen434.47 KB