Respijthuis Amerbos voor Amsterdammers met psychische kwetsbaarheid

 
Respijthuis Amerbos voor Amsterdammers met psychische kwetsbaarheid
Respijthuis Amerbos biedt uitkomst voor Amsterdammers met een psychische kwetsbaarheid die het thuis even niet redden. In het Respijthuis kunnen de gasten uitrusten en op adem komen. Er is plaats voor 10 mensen. Het verblijf kan variëren van enkele dagen tot twee weken. Het Respijthuis is een initiatief van HVO-Querido, Arkin en GGZ Ingeest. Gasten van Respijthuis Amerbos kunnen zich direct aanmelden, per telefoon (020) 219 51 70 of per mail via hetrespijthuis@hvoquerido.nl. Na aanmelding volgt een gesprek met medewerkers van het respijthuis waarin wordt bekeken wat het Respijthuis kan bieden.

Wie zijn de gasten van Respijthuis Amerbos?
Respijthuis Amerbos is er voor Amsterdammers vanaf 18 jaar met een psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid die zelfstandig wonen (al dan niet met hulp van naasten of professionele ondersteuning). Deze mensen kunnen een beroep doen op het Respijthuis als zij het thuis om uiteenlopende redenen even niet redden. Te denken valt aan: het netwerk is tijdelijk niet beschikbaar, een ingrijpende gebeurtenis, enz. In dit soort situaties kan het Respijthuis uitkomst bieden.

Het Respijthuis kenmerkt zich door een ongedwongen sfeer. Gasten kunnen tijdens hun verblijf tot rust komen en van daaruit hun situatie weer op een rijtje zetten. Het Respijthuis biedt een veilige omgeving, het team heeft oprechte belangstelling en gasten steunen elkaar onderling.

Respijthuis Amerbos is geen zorghotel en vormt geen alternatief voor een opname in een GGZ instelling. Er wordt geen psychiatrische of somatische zorg verleend. Als de gast al professionele zorg ontvangt, dan kan hij uiteraard wel door zijn behandelaar of begeleider hier bezocht worden. Respijthuis Amerbos is niet geschikt voor mensen die zeer slecht ter been zijn in verband met traplopen. Verder worden gasten van Respijthuis Amerbos nadrukkelijk uitgenodigd om ook zelf (naar vermogen) een bijdrage te leveren aan de dagelijkse gang van zaken.

Respijthuis Amerbos wordt gerund door ervaringsdeskundige vrijwilligers en professionals. Eigen ervaring als cliënt in de psychiatrie of maatschappelijke opvang helpt het team om de gasten de gewenste ondersteuning te bieden.

Locatie, aanmelden en kosten
Respijthuis Amerbos bevindt zich in de gelijknamige straat in Amsterdam-Noord. De locatie heeft een grote gemeenschappelijke ruimte en kleine individuele kamers. Er is plaats voor 10 gasten. De locatie beschikt over een gezellige tuin, is gunstig gesitueerd nabij een groot winkelcentrum (Buikslotermeerplein) en is per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Gasten van Respijthuis Amerbos kunnen zich direct aanmelden, per telefoon (020) 219 51 70 of per mail via hetrespijthuis@hvoquerido.nl. Aan het verblijf in Respijthuis Amerbos zijn voor de gast geen kosten verbonden. Wel moet hij of zij ingezetene zijn van Gemeente Amsterdam en over een vaste verblijfplaats beschikken en geldige identiteitspapieren hebben.

Voor meer informatie:
Hans Mars, coördinator Respijthuis
E-mail: johan.mars@hvoquerido.nl
Telefoonnummer: 0611275169
Website: https://hvoquerido.nl/locatie/respijthuis/