(Maternaal) kinkhoestvaccinatie weer voorradig

Boostrix en Boostrix polio weer beschikbaar
 
(Maternaal) kinkhoestvaccinatie weer voorradig
Het kinkhoestvaccin Boostrix® en Boostrix poli® is weer beschikbaar op de private markt en is te bestellen bij de apotheek. Dit is met name relevant voor zwangeren.

Vaccinatie tussen 28 en 32 weken zwangerschap
Zwangere vrouwen die zich willen laten vaccineren tegen kinkhoest kunt u zelf vaccineren met het vaccin dat voor volwassenen geregistreerd is: (Boostrix ® of Boostrix polio®). Een eenmalige vaccinatie tussen de 28 en 32 weken zwangerschap is voldoende. De vaccinatie wordt bij voorkeur gegeven tussen 28 en 32 weken zwangerschap , maar kan nog uit gesteld worden tot 38 weken Van belang is dat de vaccinatie ten minste twee weken voor de bevalling is gegeven. Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze vaccinatie gratis aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma. Tot die tijd zijn de kosten voor de zwangere zelf. Indien u niet zelf wilt vaccineren, kunt u hen hiervoorverwijzen naar het Reizigers Advies en vaccinatiebureau van de GGD. Vrouwen kunnen bij de GGD online een afspraak maken.

Alert op kinkhoestklachten
Het blijft voor zwangeren en ouders van jonge zuigelingen van belang om alert te zijn op kinkhoest. Indien er kinkhoest voorkomt in een gezin met een niet- of (nog) onvolledig gevaccineerde zuigeling of een zwangere die meer dan 34 weken zwanger is, is voor alle gezinsleden post-expositieprofylaxe geïndiceerd (antibiotica). 

Voor meer informatie (o.a. kinkhoestdiagnostiek) en intercollegiaal overleg
De afdeling Infectieziekten van de GGD Amsterdam is tijdens kantoortijden bereikbaar: tel: 020 555 5105; buiten kantoortijden: 020 555 5555 (7x5), vraag naar de dienstdoende arts Infectieziekten. 

Meer informatie over kinkhoest (vaccinatie) en zwangerschap is beschikbaar op de website van het RIVM.

Voor de huisartsenkring Amsterdam en Noord Holland Midden geldt dat deze informatie bedoeld is voor de huisartsen uit het werkgebied van de GGD Amsterdam, nl de huisartsen uit de gemeentes:
- Amsterdam
- Amstelveen
- Aalsmeer
- Uithoorn
- Ouder Amstel
- Diemen 

Voor vragen kunnen jullie altijd contact opnemen.  

Met vriendelijke groet, 

Evelien Siedenburg
beleidsadviseur AIZ
Infectieziekten
Algemene Infectieziekten
GGD Amsterdam
T 020 555 5308
esiedenburg@ggd.amsterdam.nl