Loket Levensvragen biedt aanvullende hulp naast psycholoog

 
Graag brengen we het Loket Levensvragen onder de aandacht. Via Loket Levensvragen wordt laagdrempelige zorg geboden voor mensen die een luisterend oor nodig hebben, maar niet naar de psycholoog kunnen (rouw of relatieproblemen) of hoeven (omdat de vraag te licht is). We denken dat dit voor een groep patiënten goede aanvullende zorg is, gezien de bezuinigingen op de psychologische hulp.

Welke vragen

Verwijzing is mogelijk voor vragen waarvoor wel begeleiding, maar geen behandeling nodig is. Denk aan levensfase-problematiek, rouw, relatieproblemen, schuldgevoelens, zingevingsvragen, het leven weer oppakken na een moeilijke periode.

Pastorale professionaliteit

30 dominees (m/v) van de Protestantse Kerk Amsterdam, verspreid over heel Amsterdam, bieden hun professioneel luisterend oor aan. Deze hulp is beschikbaar voor iedereen, ook voor mensen die geen lid zijn van de kerk. In de gesprekken kan het over geloof gaan, maar dat hoeft niet. De dominees sluiten vanuit hun pastorale professionaliteit aan bij de belevingswereld van de patiënt.

Hoe doorverwijzen

Doorverwijzen kan voor de hele stad via het Loket Levensvragen: info@loketlevensvragen.nl; 06 - 813 40 539. Er is geen wachtlijst. Het Loket Levensvragen heeft een netwerk door heel Amsterdam, een afspraak is mogelijk op korte termijn bij de patient in de buurt. De kosten hoeven geen bezwaar te zijn. Het eerste gesprek is gratis, daarna wordt een gift naar draagkracht gevraagd.

Ervaringen

Uit evaluaties komen reacties als:

"Op het moment dat ik Loket Levensvragen benaderde zat ik even flink in de rats en het was fijn dat ik op heel korte termijn er met iemand over kon praten. De gesprekken hielpen me in te zien wat er nu precies loos was en ook dat het misschien allemaal heus wel op te lossen was” (Het betrof hier een relatiecrisis).

"Ik heb erg veel gehad aan de gesprekken, het is heel nuttig geweest. Het fijne vind ik ook dat je niet gelovig hoeft te zijn. Ik ben erg blij dat het Loket Levensvragen bestaat, heel veel dank" (Iemand die te maken had met scheiding en werkloosheid).

Groepsaanbod

Het Loket Levensvragen biedt ook rouwgroepen, meditatiegroepen en cursussen over Levenskunst (met wetenschappelijk onderbouwde strategieën om gelukkiger te worden).