Huisartsen gevraagd voor onderzoek naar Very Brief Advice stoppen met roken

 
Huisartsen gevraagd voor onderzoek naar Very Brief Advice stoppen met roken
Veel huisartsen aarzelen om het onderwerp stoppen met roken te bespreken met hun patiënten. Very Brief Advice is een gespreksmethode die minder dan 30 seconden tijd in beslag neemt en toch effectief is. Als alle huisartsen deze eenvoudige methode zouden gebruiken in de spreekkamer, is de verwachting dat een aanzienlijk groter aantal mensen stopt met roken. Wat houdt huisartsen tegen? De Universiteit van Maastricht doet onderzoek naar de ervaringen van huisartsen met Very Brief Advice om hier inzicht in te krijgen. Doet u mee? In totaal vragen wij 2 uur van uw tijd, maar dan bent u ook meteen een nieuwe methode om bij te dragen aan stoppen met roken rijker!

Very Brief Advice
Het Very Brief Advice bestaat uit drie simpele stappen: Vragen/vertellen/vervolgen of verwijzen. De kracht van het Very Brief Advice is dat het heel kort is: u stipt het onderwerp aan, vertelt dat er goede ondersteuningsmogelijkheden zijn en vraagt of een vervolgafspraak of verwijzing een optie is. Daardoor wordt de methode gemakkelijk een onderdeel van uw routine. Het bespaart tijd en voorkomt frustratie bij de patient- zo behoud u dus de goede relatie met de patiënt. Bovendien blijkt deze methode uiteindelijk heel effectief te zijn als eerste stap in het proces om een roker daadwerkelijk te laten stoppen met roken.

Onderzoek
Vraagstelling:
Wat is de ervaring van huisartsen met VBA nadat ze een digitale nascholing van een uur gehad hebben (on demand webinar) en deze gedurende 3 maanden hebben toegepast bij alle patiënten waarvan hen bekend is dat ze roken (ongeacht hun motivatie om te stoppen met roken)?

Setting: 15-20 huisartsen verdeeld over meerdere praktijken krijgen een korte Very Brief Advice training via een webinair (deze is geaccrediteerd) en doen gedurende 3 maanden ervaring op met Very Brief Advice bij alle patiënten waarvan bekend is dat ze roken. Dit betekent dat bij zowel patiënten waarbij er een logische aanleiding is om te spreken over roken (bijv hoesten of benauwdheid) als bij patiënten waarbij dit niet het geval is, het Very Brief Advice wordt toegepast.

Na 2 weken vindt er een webmeeting plaats met de huisartsen die de eerste ervaringen hebben opgedaan. Het doel van de deze meeting is om ervaringen uit te wisselen en –zo nodig- extra instructie te geven. Deze meeting wordt opgenomen en deze wordt geanalyseerd en gebruikt voor de verslaglegging. Duur is geschat 20 minuten. Daarna kan de huisarts nog 10 weken ervaring opdoen met Very Brief Advice. Deze periode moet voldoende zijn om met zeker 10 patiënten zelf ervaring op te doen met Very Brief Advice.

Ongeveer 3 maanden na de webinair worden alle huisartsen geïnterviewd, op een zelf gekozen tijdstip en plaats duur 30 minuten. In het interview ligt de nadruk op de ervaring van huisartsen voor en na toepassing van het Very Brief Advice bij rokers. Het gaat hierbij om vragen als: Was het lastig om Very Brief Advice te initiëren? Hoe viel dit bij de patiënt? Is het een stimulans om steeds opnieuw Very Brief Advice toe te passen? Hoeveel tijd kostte het feitelijk? 15-20 huisartsen zijn naar verwachting voldoende personen om datasaturatie te verkrijgen.

Methode: alle interviews worden opgenomen, getranscribeerd en geanalyseerd met NVivo11 volgens de Framework methode. De meest relevante thema’s die uit de analyse komen worden daarna en benoemd en beschreven.

Rapportage: Het artikel wordt geschreven in het Engels en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Deelnemen
In dit onderzoek wordt nadrukkelijk gekozen voor de uitvoering van Very Brief Advice door huisartsen en niet door POH’s of assistenten, omdat het Very Brief Advice met name effectief blijkt te zijn bij huisartsen, mogelijk vanwege een ‘witte jassen’ effect.

Alle huisartsen zijn in principe eligible voor dit onderzoek. Het maakt niet uit of ze zelf stoppen-met-roken behandeling geven of daarvoor doorverwijzen. Alleen die huisartsen die al Very Brief Advice toepassen worden uitgesloten van dit onderzoek.

Voor de Amsterdamse huisartsen: bij interesse mailen Ilona Statius Muller, huisarts: email: istatiusmuller@gmail.com

Samenvattend

 • Very Brief advice stoppen met roken
 • Gezocht: huisartsen
 • Te doen:          
  • Volgen webinar (1 uur accreditatie)
  • Na twee weken webmeeting duur 20 minuten
  • Na 10 weken interview op zelf gekozen plek duur 30 minuten
 • Totaal 2 uur, maar dan ook meteen een nieuwe methode om bij te dragen aan stoppen met roken rijker!
 • Bij interesse mailen naar Ilona Statius Muller: istatiusmuller@gmail.com