Huisartsen gaan voor rookvrij!

 
Zo'n 60 huisartspraktijken en gezondheidscentra hebben zich aangemeld voor de HKAA-actie om een rookvrij bord aan hun gevel te bevestigen. De Huisartsenkring Amsterdam/Almere en het Amsterdams Rookalarm hebben hun handen ineen geslagen om, nu alle ziekenhuizen van Amsterdam rookvrij zijn geworden, ook de huisartsenzorg rookvrij te maken. Deze stap wordt gevierd met een green graffiti actie door de stad. Op maandag 10 februari om 19:30 heeft een groep activistische huisartsen en het kringbestuur de eerst stoep rookvrij verklaard: de ingang van het triagecentrum van de Huisartsenpost Amsterdam, op de Hoogte Kadijk 143 C.

 

Met green graffiti op de stoep zal het de komende 2 maanden zichtbaar zijn dat de entree van een zorgvoorziening (huisartsenpost/huisartsenpraktijk) een rookvrije plek is, maar tegelijk is het een oproep en aanmoediging aan alle rokers de stap te zetten om te stoppen. Stoppen met roken begeleiding wordt vanaf 2020 volledig vergoed door de zorgverzekeraar, ook de hulpmiddelen daarbij en deze komen niet meer voor eigen rekening (dus vallen niet onder het eigen risico). De huisartsenpraktijk is dan ook de ideale plek om hulp te zoeken bij het stoppen met roken. En, maar liefst 40% van alle rokers doet jaarlijks een stop poging. 

Alle aangemelde 60 praktijken en gezondheidscentra zullen in de komende maanden het rookvrije gevelbord krijgen. U ontvangt hierover binnenkort aanvullende informatie.

Na de stoep bij de Hoogte Kadijk zullen we ook nog naar enkele andere huisartspraktijken gaan en - als het ons lukt - ook de stoep voor het stadhuis - inkleuren met onze oproep - in de hoop dat ook het hele terrein rondom het stadhuis zo snel als mogelijk rookvrij gemaakt gaat worden. Immers, om in 2040 een rookvrije generatie te laten opgroeien (Nationaal Preventie Akkoord), is het nu nodig flinke stappen te zetten met elkaar in de stad. Het is helaas nog slecht gesteld met Amsterdam. Amsterdammers roken namelijke vaker dan volwassen elders in Nederland (27% versus 23% van de volwassenen rookt).

Zie ook: https://www.at5.nl/artikelen/199990/huisartsen-maken-stoep-rookvrij-met-...