H-TEAM initiatief: HIV STOPT IN AMSTERDAM (4)

 
“Het einde van hiv in Amsterdam” – dat was één van de ambitieuze missies van professor Joep Lange. Voor de fatale vlucht met MH-17 in juli 2014 startte hij een innovatief project waarin alle belangrijke partners samenwerken om hiv te stoppen in Amsterdam: het H-TEAM initiatief (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam). Eerder opsporen en snel behandelen van hiv zorgt niet alleen voor individuele gezondheidswinst, maar roept ook een halt toe aan verdere verspreiding. In Amsterdam vinden jaarlijks naar schatting zo’n 300 hiv infecties plaats. Meer dan een derde van de mensen met hiv komt te laat in zorg. Dat kan beter. Om huisartsen te ondersteunen, organiseert H-TEAM in samenwerking met 1ste Lijn Amsterdam en Huisartsenkring Amsterdam een DTO (Diagnostisch Toets Overleg) en een gratis hiv test week. In deze nieuwsbrief stellen we u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het H-TEAM initiatief.
 
 

1.     DTO hiv en soa diagnostiek: nieuwe kansen in 2016!

Meer dan 40 Amsterdamse huisartsen hebben in 2015 al een DTO hiv en soa georganiseerd in samenwerking met het H-TEAM, de HKA en 1ste Lijn Amsterdam. De DTO’s werden enthousiast ontvangen en gemiddeld beoordeeld met een ruime 8,5. De huisartsen zijn na het DTO onder andere alerter op indicator aandoeningen voor hiv en het testen op de ‘big five’. Ook hebben ze meer inzicht gekregen in diagnostiek en behandeling van soa’s en blijkt dat de anale testen bij MSM een ondergeschoven kindje zijn.

Teach the Teacher bijeenkomst

Op maandag 18 april 2016 17.00-19.00 uur organiseren wij (kosteloos) de tweede zogeheten ‘teach the teacher bijeenkomst’. De groepen die het DTO in 2015 gehouden hebben, werden begeleid door een huisarts die van tevoren geschoold was over het onderwerp door Jan van Bergen. Het is ook mogelijk om tijdens het DTO ondersteuning van een expert/seksHAG-lid te krijgen. Het voordeel van de ‘teach the teacher-vorm’ is dat de materie meer geborgd wordt in de betreffende praktijk, want onderwijs geven is de beste wijze van leren! Een derde teach the teacher bijeenkomst vindt waarschijnlijk in het najaar plaats.

Voor het DTO hiv en soa wordt accreditering aangevraagd. Als u een DTO binnen uw FTO groep organiseert, kan de betrokken EKC ook voor de accreditering zorgdragen.

Wilt u ook een DTO hiv en soa organiseren en / of inschrijven voor de teach the teacher bijeenkomst op 18 april? Stuur ons dan een e-mail.

2.     De hiv-testweek 28 november t/m 4 december 2015 in Amsterdam, met 1 minuut test

Dit was de allereerste, breed uitgedragen, hiv-testweek in Amsterdam waarin tal van zorgverleners en hiv-gerelateerde organisaties hun krachten bundelden om met een publiekscampagne en de inzet van gratis ‘supersneltesten’, aandacht te vragen voor het testen op hiv. Deze supersneltesten gaven in één minuut met slechts één druppel bloed de uitslag. Lancering van deze bijzondere week vond plaats met de onthulling van een interactief test-bushokje op het Rembrandtplein in Amsterdam. Hier kunt u de video van de interactieve abri bekijken.

Meer dan 1200 testen werden verricht. Ook 12 huisartspraktijken deden mee met het aanbieden van deze point-of-care testen tijdens de campagneweek. Drie mensen met hiv, die dit nog niet wisten, werden toegeleid naar zorg.

         

Rechts: Jan van Bergen (huisarts, Amsterdam ZuidOost)
Links: Arjan Hogewoning (hoofd SOA, polikliniek GGD)

3.     Meer informatie 

-         Overige H-TEAM activiteiten; www.hteam.nl;  
-         Het PREP project http://www.ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/soa-hiv-sense/prep/    
-         De symptomencheck beginnende acute hiv infectie voor MSM: https://www.hebikhiv.nl/

4.     Voor u gezien

Voor u gezien op het NHG Congres 2015: Het SOA lijflied. Groningse doktersassistente Alie en haar collega’s schreven een lied over het soa-spreekuur en inspireerden hiermee velen om met de juiste materialen op de juiste locaties te testen! https://vimeo.com/150786306 

 
 

Mee doen of een goed idee? Stuur dan een e-mail met in het onderwerp “H-TEAM”. Dan nemen wij contact met u op. Ook vragen of opmerkingen zijn welkom!