H-TEAM initiatief: HIV STOPT IN AMSTERDAM

 
“Het einde van hiv in Amsterdam” – dat was één van de ambitieuze missies van professor Joep Lange. Voor de fatale vlucht met MH-17 in juli 2014 startte hij een innovatief project waarin alle belangrijke partners samenwerken om hiv te stoppen in Amsterdam: het H-TEAM initiatief (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam). Eerder opsporen en snel behandelen van hiv zorgt niet alleen voor individuele gezondheidswinst, maar roept ook een halt toe aan verdere verspreiding. In Amsterdam vinden jaarlijks naar schatting zo’n 300 hiv infecties plaats. 44% van de mensen met hiv komt te laat in zorg. Dat kan beter: www.HTEAM.nl. In deze nieuwsbrief stellen we u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het H-TEAM initiatief.

Quote
Er zijn in Amsterdam nog zo’n 450 mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Als elke Amsterdamse huisarts 1 nieuwe patiënt met hiv zou diagnosticeren zou voor iedereen in onze stad tijdige behandeling zijn weggelegd: beter voor de eigen gezondheid en die van de partner(s) omdat behandeling verdere transmissie verhindert!” - Jan van Bergen, huisarts, projectleider, en als bijzonder hoogleraar soa en hiv verbonden aan de afdeling huisartsgeneeskunde AMC

Interview met huisarts Leo Buijs over het  DTO hiv en soa in de eerste lijn 
Leo Buijs, werkzaam in Amsterdam Noord, is een van de huisartsen die mee deed aan de Teach the Teacher bijeenkomst, om daarna voor zijn FTO groep een DTO hiv en soa in de eerste lijn te organiseren. Het H-TEAM sprak met hem over zijn ervaringen met dit DTO en zijn aanbevelingen aan collega huisartsen: “Het DTO is een aanrader, ik kan het iedereen aanbevelen.” Lees hier het volledige interview.

Doet u ook mee aan de teach the teacher bijeenkomst?
Op donderdag 24 november 17.30 – 20.00 uur organiseren wij een geaccrediteerde ‘Teach the Teacher bijeenkomst’ voor huisartsen die met hun hagro of FTO groep een DTO Hiv en soa in de eerste lijn willen organiseren in 2016 of 2017. De groepen die dit DTO al gedaan hebben waren erg enthousiast en beoordeelden de bijeenkomst met een ruime 8,5! De deelnemers werden begeleid door een huisarts uit hun eigen groep die van tevoren geschoold was tijdens een ‘Teach the Teacher’ bijeenkomst gegeven door Jan van Bergen, de DTO projectleider.

Het voordeel van de ‘Teach the Teacher-vorm’ is dat de materie meer geborgd wordt in de betreffende praktijk: onderwijs geven is de beste wijze van leren en de eigen huisarts is nauw betrokken bij implementatie van werkafspraken. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens het DTO ondersteuning te krijgen van een expert/seksHAG-lid. Het DTO hiv en soa in de eerste lijn is geaccrediteerd voor huisartsen. Als u een DTO binnen uw FTO groep organiseert, kan de betrokken EKC ook voor de accreditering zorgdragen.

Wat houdt het DTO Hiv en Soa in de eerste lijn precies in?
Met behulp van een praktisch werkboek bespreekt u aan de hand van spiegelinformatie uw testgedrag op het gebied van hiv, chlamydia en gonorroe. Daarnaast verrijkt u uw kennis op soa gebied, kijkt u opnieuw naar de NHG standaard en maakt u werkafspraken met uw collega’s die u een jaar later evalueert m.b.v. recente spiegelinformatie. Lees hier meer over het DTO.

Wat heeft het DTO uw Amsterdamse collega’s tot nu toe opgeleverd?

 • Het geeft me inzicht in mijn diagnostisch handelen: vaker, eerder, breder testen! De kwaliteit van mijn testgedrag gaat omhoog.
 • Het leert me:
  • beter uit te vragen en ook de test locatie beter te bepalen.
  • dat anale testen een nog ondergeschoven kindje zijn.
  • alerter te zijn op indicatorziekten.
 • De beslisboom SOA diagnostiek is een handig hulpmiddel.
 • Het delen van casuïstiek scherpt mijn denken.
 • We hebben op basis van de uitkomsten werkafspraken gemaakt. Over een jaar nemen we ons testgedrag opnieuw onder de loep: hebben deze afspraken effect gehad?

Wilt u deelnemen aan de ‘Teach the Teacher’ bijeenkomst opdonderdag 24 november 17.30 – 20.00 uur (hier zijn voor u geen kosten aan verbonden) of hebt u nog vragen over het DTO Hiv en soa in de eerste lijn, stuur dan een e-mail naar 1ste Lijn Amsterdam.