GGD: Monkeypox (MPX) | Update 01 (22-05-2022)

 
Middels deze brief willen wij u informeren over de huidige uitbraak met het monkeypoxvirus (MPXV) en het handelingsperspectief wanneer u iemand verdenkt op monkeypox.

Huidige uitbraak in Europa en Nederland
Afgelopen dagen is er in de media bericht over het monkeypoxvirus waarvan in de afgelopen maand al enkele gevallen verschenen in meerdere Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Frankrijk, België en Zweden), Canada (Quebec) en de Verenigde Staten (Massachusetts, New York). De meeste gevallen zijn gevonden onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Opvallend is dat het merendeel van deze gevallen geen link heeft met gebieden in West-Afrika, alwaar het virus endemisch is. Dit betekent mogelijk dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden. Op 20 mei 2022 werd bekend dat het virus ook in Nederland is vastgesteld.

Klik hier voor de nieuwsbrief.

Voor de huisartsenkring Amsterdam en Noord Holland Midden geldt dat deze informatie bedoeld is voor de huisartsen uit het werkgebied van de GGD Amsterdam, nl de huisartsen uit de gemeentes:  

- Amsterdam
- Amstelveen
- Aalsmeer
- Uithoorn
- Ouder Amstel
- Diemen
- Weesp

 

NB: Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM is momenteel opgeschaald en er vindt continu overleg plaats over de geëigende diagnostiek, en maatregelen naar aanleiding van een geval en bron- en contactonderzoek. Wanneer er meer informatie bekend is informeren wij u hierover.