Eerste MERS-CoV patiënt in Nederland

 
Nederlandse reiziger met MERS teruggekeerd uit Saoedi-Arabië Op 13 mei hebben het RIVM en het Erasmus MC voor het eerst een infectie met het MERS-coronavirus (MERS-CoV) vastgesteld bij een Nederlandse patiënt. Hij raakte besmet tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië.

Nederlandse reiziger met MERS teruggekeerd uit Saoedi-Arabië 
Op 13 mei hebben het RIVM en het Erasmus MC voor het eerst een infectie met het MERS-coronavirus (MERS-CoV) vastgesteld bij een Nederlandse patiënt. Hij raakte besmet tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië.

Het betreft een oudere patiënt met onderliggend lijden, die op 1 mei in Saoedi-Arabië de eerste klachten ontwikkelde. Op dit moment is de patiënt in stabiele conditie opgenomen in een ziekenhuis in den Haag. De GGD Amsterdam is betrokken bij het monitoren van contacten van deze patiënt.
MERS-CoV -infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-CoV komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.
Lees verder.

Voor de huisartsenkring Amsterdam en Noord Holland Midden geldt dat deze informatie bedoeld is voor de huisartsen uit het werkgebied van de GGD Amsterdam, nl. de huisartsen uit de gemeentes:
- Amsterdam
- Amstelveen
- Aalsmeer
- Uithoorn
- Ouder Amstel
- Diemen 

Met vriendelijke groet,
Evelien Siedenburg
GGD Amsterdam, Infectieziekte