Deelnemers gezocht voor onderzoek in het AMC: Nieuwe darmbehandeling bij diabetes type 2

 
De slijmvlieslaag (mucosa) van het maag-darmkanaal speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegels. Als gevolg van een ‘Westers dieet’ treden mogelijk veranderingen op in deze slijmvlieslaag, waardoor de functie verstoord raakt. Het AMC zoekt kandidaten voor onderzoek naar een nieuwe endoscopische procedure die specifiek het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandelt bij patiënten met diabetes type 2.

Nieuwe endoscopische procedure: Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR)
Als gevolg van een ‘Westers dieet’ treden mogelijk veranderingen op in deze slijmvlieslaag, waardoor de functie verstoord raakt. Aanpassingen aan dit endocriene orgaan, zoals bij een gastric bypass operatie (Roux-en-Y gastric bypass), leiden vaak tot sterke verbetering van de glucoseregulatie, nog vóór significant gewichtsverlies optreedt. De bypass van de twaalfvingerige darm speelt hierin een belangrijke rol.

Recent is een nieuwe endoscopische procedure, genaamd Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR), ontwikkeld die specifiek het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandelt bij patiënten met diabetes type 2. Eerste resultaten zijn veelbelovend; er treedt gewichtsverlies op, het HbA1c verbetert en patiënten zijn zeer tevreden. 

Deelnemers gezocht:
Momenteel wordt in het AMC onderzocht of met de DMR behandeling, in combinatie met een GLP-analoog (Victoza) en verbetering van de leefstijl insuline therapie vervangen kan worden. 

Kent u mogelijk geschikte kandidaten of wilt u meer informatie? Klik dan hier